Ce materiale ar trebui sa evitati sa sigilati in saci vidat?
Unele din materialele de evitat pentru depozitare in saci vidat – pentru perioade lungi de timp – includ:
– fibre naturale cum ar fi lana si blana
– articolele pufoase, cum ar fi sacii de dormit, gecile din puf de gasca
– jachetele din piele sau alta imbracaminte din piele.
Fibrele naturale
Articolele din fibre naturale cum ar fi cele din lana sau blanurile, nu ar trebui sa fie depozitate in saci vidat pe timp indelungat. Fibrele necesita aer pentru a ramane in forma lor naturala.
Depozitarea in saci vidat timp de cateva luni nu este insa atat de nefasta, dar daca depozitarea depaseste 6 luni, vor incepe sa se observe efectele negative.
Daca intentionati sa lasati aceste obiecte vestimentare depozitate in saci vidat pentru o perioada indelungata de timp, atunci metoda corecta ar fi sa le desfaceti din cand in cand si sa le expuneti la aer. Ulterior, le puteti sigila din nou. In plus, retineti ca produsele din lana pot pastra umiditate in ele si prin urmare ar putea deteriora celelalte piese vestimentare aflate in saci de vidat.
Obiecte pufoase
Articolele pufoase, cum ar fi gecile groase, jachetele izolate si sacii de dormit care au mult aer in ele, nu ar trebui sigilate niciodata in saci vidat haine .
Cand extrageti aerul din aceste articole, tesatura este comprimata si ramane in aceasta stare pentru mult timp. Nu exista nicio modalitate buna de a le repune din nou in forma initiala.
Sacii de dormit si hainele pufoase si au astfel de caracteristici moi datorita aerului prins in interior. Cand sunt comprimate, capacitatea lor de a pastra caldura in interior este dintr-o data eliminata.
Ceea ce odata a fost o piesa vestimentara pufoasa si calduroasa poata da devina o gecuta subtirica, ce tine cald mai putin.
Articolele vestimentare din piele
Obiectele din piele nu ar trebui nici este sa fie depozitate vreodata in saci vidat. Presiunea intensa se aplica atunci cand depozitam hainele in saci vidat, iar acest lucru poate deteriora articolele pretioase din piele. Tesatura va incepe sa capete riduri si dungi. Tot farmecul pielii se va evapora.
Totusi, daca folositi saci vidat pentru hainele din materialele de stofa – cum ar fi bumbac, spandex, poliester etc- si pe termen scurt, nu exista efecte negative. Piesele vestimentare nu se vor deteriora.
Luati in considerare utilizarea acestor saci vidat pentru depozitare sezoniera sau daca doriti sa le depozitati pentru o perioada mai lunga de timp, atunci scoateti-le la aer la fiecare sase luni.